Behandeling van voorhoofdsholteontsteking

Bij de behandeling van voorhoofdsholteontsteking is het van belang om de afvoer van slijm en pus uit de voorhoofdsholten te bevorderen. Dat kan op verschillende manieren. Deze staan hieronder genoemd. Pijnstillers kunnen worden gebruikt om de pijn te verlichten. Ze pakken de oorzaak van de voorhoofdsholteontsteking echter niet aan. Chirurgische behandeling en gebruik van antibiotica worden alleen in speciale gevallen toegepast. [private]

Druppelen en sprayen

Het druppelen met een neusspray kan ervoor zorgen dat de afvalproducten uit de holtes weg kunnen. Hierdoor kunnen de symptomen verminderen en kan de periode van ziek zijn worden verkort. Door het druppelen nemen de zwellingen in de bijholten en de neus af, zodat de afvalproducten beter kunnen worden afgevoerd. Een neusspray kunt u bij iedere apotheek of drogist halen en het is het beste om driemaal daags te druppelen. Voor meer informatie over neusdruppels en neussprays, klik hier.

Stomen

Het stomen van het hoofd kan ervoor zorgen dat het slijm dat vastzit in de bijholten en de neus dunner wordt, zodat het gemakkelijker kan worden afgevoerd. Stomen doet u door uw gezicht boven een kom kokend heet water te houden en via uw neus in te ademen. Door een handdoek over uw hoofd te leggen, zal er geen stoom ontsnappen. Het stomen kunt u het beste tweemaal daags een kwartier lang doen.

Bron: A. Vogel
Bron: A. Vogel

Vernevelaar

Een handige manier voor het reinigen van de neus en de neusbijholten is de zogenaamde ‘nasale vernevelaar’. Dit is een apparaat waarmee een zoutoplossing in de neusholte kan worden verneveld. Er zijn verschillende vernevelaars verkrijgbaar. U kunt ze aanschaffen bij drogist of via internet.

Anti-allergie middelen

Als de voorhoofdsholteontsteking is ontstaan door een allergie, kan het helpen om antihistaminemedicijnen te nemen. Hierdoor wordt de allergie verlicht, waardoor het slijmvlies in de neus minder op zal zwellen. Anti-allergie middelen kunnen dus gebruikt worden bij de behandeling van voorhoofdsholteontsteking bij mensen met hooikoorts.

Pijnstillers

Pijnstillers zullen de symptomen niet verminderen, maar ze kunnen de pijn wel verlichten. Hiermee kunt u de hoofdpijn verminderen. Gebruik paracetamol of ibuprofen (Brufen, Nurofen).

Als de pijnstillers helemaal niet meer helpen tegen de pijn, kunt u het beste een arts raadplegen. Dan kan het namelijk zijn dat u geen gewone voorhoofdsholteontsteking heeft en kunt u te maken krijgen met ernstige complicaties.

Antibiotica

Voorhoofdsholteontsteking wordt meestal veroorzaakt door een infectie met bacteriƫn. Antibiotica zijn geneesmiddelen die de groei van bacteriƫn tegengaan. Er zijn veel verschillende antibiotica beschikbaar. Sommige zijn geschikt voor de behandeling van voorhoofdsholteontsteking. Toch zal een arts niet snel antibiotica voorschrijven omdat ze niet altijd goed werkzaam zijn bij de behandeling van voorhoofdsholteontsteking. Dat heeft ermee te maken dat het slijmvlies van de neusbijholten vaak slecht bereikt wordt door geneesmiddelen. Voor algemene informatie over behandeling met antibiotica, klik hier.

Antibiotica zijn alleen op recept van een arts verkrijgbaar. De arts die de antibiotica voorschrijft zal dan beoordelen welk antibioticum het meest geschikt is.

Operatie

Soms is het nodig om een hardnekkige voorhoofdsholteontsteking te opereren. Chirurgische behandeling van neusbijholteproblemen gebeurt door de KNO-arts.

Voor mee informatie over de chirurgische behandeling van voorhoofdsholteontsteking kunt u terecht bij:

Medscape – uitgebreide Engelstalige tekst over de chirurgische behandeling van voorhoofdsholteontsteking

artikel Medscape voorhoofdsholteontsteking

 

Niet roken

Roken heeft een irriterend effect op het slijmvlies van de bijholten en de neus. Het is dan ook zeker aan te raden om niet te roken zolang de voorhoofdsholteontsteking duurt. Het roken kan de zwellingen van het slijmvlies namelijk in stand houden of zelfs nog meer verergeren. Door niet te roken zorgt u voor een snellere genezing en een vermindering van de klachten.

Overdruk op de neus voorkomen

Het is van belang dat u met een voorhoofdsholteontsteking zoveel mogelijk door de neus blijft ademen. Ook is het niet goed om uw neus te snuiten, dus doe dit dan ook zo min mogelijk. Zorg ervoor dat u in ieder geval niet beide neusgaten dichtknijpt tijdens het snuiten. Dit zorgt voor overdruk in de neusholte en hierdoor zullen er vuile deeltjes in de bijholten worden geperst. Hiermee wordt de voorhoofdsholteontsteking alleen maar erger. [/private]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *