Bijholteontsteking

Op deze webpagina vind je onafhankelijke informatie over bijholteontsteking. Bijholteontsteking is een ontsteking van één of meerdere neusbijholten. De neusbijholten – ook wel ‘bijholten’ genoemd – zijn holle ruimtes in het voorhoofd, de bovenkaak en achter de neus. De bijholten staan in open verbinding met de neusholte.

Bron: Wikipedia
Bron: Wikipedia

Op de afbeelding rechtsboven zijn de neusbijholten in kleur aangegeven:

  • Groen = Voorhoofdsholte (sinus frontalis)
  • Oranje = Kaakholte (sinus maxillaris)
  • Blauw = Zeefbeenholte (sinus ethmoïdalis)
  • Paars = Wiggebeenholte (sinus sphenoïdalis)

De medische term voor bijholteontsteking is ‘sinusitis’.

Een andere naam voor bijholteontsteking is ‘neusbijholteontsteking’. Omdat er verschillende neusbijholten zijn zijn er dus ook verschillende vormen van bijholteontsteking. Ze staan hieronder genoemd. Het komt regelmatig voor dat iemand een combinatie van deze bijholteontstekingen heeft.

Voorhoofdsholteontsteking

Een ontsteking van de voorhoofdsholte wordt voorhoofdsholteontsteking (medische term: ‘sinusitis frontalis’) genoemd. Klik hier voor meer informatie over voorhoofdsholteontsteking.

Kaakholteontsteking

Een ontsteking van de kaakholte wordt ‘kaakholteontsteking’ of ‘sinusitis maxillaris’ genoemd. Kaakholteontsteking is de meest voorkomende vorm van bijholteontsteking. Symptomen van een kaakholteontsteking zijn hoofdpijn, verstopte neus, drukkend of vol gevoel rond de neus en soms koorts.
De diagnose ‘kaakholteontsteking’ kan vaak gesteld worden met een röntgenfoto. Op de röntgenfoto hieronder is de kenmerkende vloeistofspiegel in de rechter kaakholte (links op de foto) te zien. De linker kaakholte is ‘schoon’.

diagnose bijholteontsteking
Bron: Wikipedia

De behandeling van kaakholteontsteking bestaat uit:

  • neusdruppels en neussprays om het slijmvlies in de neusholte te laten slinken
  • stomen om het slijm dunner te maken waardoor het makkelijke afvloeit
  • geneesmiddelen: in sommige gevallen kan een arts antibiotica of neussprays met corticosteroïden voorschrijven

Voor meer informatie over diagnose en behandeling van kaakholteontsteking, klik hier.

Zeefbeenholteontsteking

Een ontsteking van de zeefbeenholte wordt zeefbeenholteontsteking of ‘sinusitis ethmoïdalis’ genoemd. Deze vorm van bijholteontsteking komt zelden voor. Klik hier voor meer informatie over zeefbeenholteontsteking.

Wiggebeenholteontsteking

Een ontsteking van de wiggebeenholte wordt wiggebeenholteontsteking of ‘sinusitis sfenoïdalis’ genoemd. Ook deze vorm van bijholteontsteking is zeldzaam. Klik hier voor meer informatie over wiggebeenholteontsteking.

Het komt regelmatig voor dat meerdere bijholtes tegelijk ontstoken zijn. In dat geval wordt wel gesproken van een ‘pansinusitis’.

Speciale vormen van bijholteontsteking

Polypeuze sinusitis

Dit is een combinatie van een bijholteontsteking met neuspoliepen. Dit komt regelmatig voor bij mensen met astma en onverdraagzaaheid (intolerantie) voor aspirine.

Acute invasieve bijholteontsteking door schimmels

Een zeldzame en zeer ernstige vorm van bijholteontsteking is de zogenaamde ‘acute invasive fungal sinusitis’. In tegenstelling tot de bovengenoemde vormen is hierbij geen bacteriële infectie maar een schimmel-infectie de oorzaak. De aandoening komt voor bij mensen met een verminderde weerstand. Klachten zijn zwelling van het gezicht, koorts en een verstopte neus.

Hoe ontstaat een bijholteontsteking?

Afvoerkanaaltjes verbinden de bijholten met de neus. Door een verkoudheid kan het slijmvlies in de neus opzwellen, waardoor de kanaaltjes verstopt kunnen raken. Dit zorgt voor een ophoping van slijm in de bijholten. In dit slijm zitten bacteriën, virussen en schimmels die een ontsteking aan het slijmvlies kunnen veroorzaken.

Meestal begint een bijholteontsteking dus met een virusinfectie (verkoudheid). Later kan daar een infectie door een bacterie of soms een schimmel bovenop komen.

Allergie speelt ook een rol bij het ontstaan van bijholteontsteking. Daarom hebben mensen met hooikoorts en/of astma vaker last van neusbijholteontsteking. Door de allergie zal het slijmvlies in de neus opzwellen. Dat leidt dus ook weer tot verstopping van de neusbijholten.

Ten slotte is het mogelijk dat de afvoerkanaaltjes van de bijholten verstopt raken door een neuspoliep of een gezwel in de neusholte.

Geef een reactie

Sluit Menu