Complicaties voorhoofdsholteontsteking

Bij voorhoofdsholteontsteking zijn er een aantal complicaties mogelijk. Van de onderstaande complicaties komt alleen ‘chronische voorhoofdsholteontsteking’ regelmatig voor. De overige complicaties zijn zeldzaam maar ernstig.

Chronische voorhoofdsholteontsteking

Over het algemeen zullen de symptomen van een voorhoofdsholteontsteking binnen tien dagen verdwijnen. Het kan echter wel voorkomen dat de klachten chronisch worden. Er wordt dan gesproken van ‘chronische voorhoofdsholteontsteking’.

Ontsteking in de oogkas

Voorhoofdsholteontsteking kan uitbreiden naar de oogkas. Een ontsteking in de oogkas wordt met de medische term ‘cellulitis orbitae’ aangeduid. Dit is een ernstige aandoening die soms tot blindheid leidt. Daarom moet iemand met een ontsteking in de oogkas altijd direct naar een oogarts worden verwezen.

Bij een cellulitis van de oogkas zijn de oogleden dik en rood (zie afbeelding rechts). Het oog zit dicht en er is pijn bij aanraking. Klik hier om verder te lezen over oogkasontsteking.

 

complicaties van voorhoofdsholteontsteking

Bron: Sinusitis Understood

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking (meningitis) is een zeldzame maar ernstige complicatie van voorhoofdsholte ontsteking. Hierbij breidt de infectie naar binnen uit richting te hersenvliezen. Bij een hersenvliesontsteking door bacteriën moet direct verwezen worden naar een neuroloog. Deze zal een behandeling met antibiotica instellen. Klik hier voor meer informatie over hersenvliesontsteking.

Hersenabces

Een zeer zeldzame complicatie van voorhoofdsholteontsteking is het hersenabces. Hierbij breidt de infectie zich naar binnen uit richting de hersenen. Net als bij hersenvliesontsteking moet direct worden verwezen naar een neuroloog.

Een Pott-tumor is een ontsteking van het schedelbot van de voorhoofdsholte met vorming van een abces. Hierbij is het voorhoofd rood, gezwollen en pijnlijk.

Sluit Menu