Anamnese en lichamelijk onderzoek

De arts zal de diagnose ‘voorhoofdsholteontsteking’ vaak al op grond van de symptomen van de patiënt vermoeden. Bij lichamelijk onderzoek kunnen extra aanwijzingen worden gevonden. Zo is er regelmatig sprake van zogenaamde ‘kloppijn’ op het voorhoofd. Ook kan pijn bij druk op de boven-binnenrand van de oogkas optreden. Dit zijn bevindingen die sterk in de richting van een voorhoofdsholte wijzen. Ze zijn echter lang niet bij alle patiënten met voorhoofdsholteontsteking aanwezig.


Aanvullend onderzoek

Om de diagnose ‘voorhoofdsholteontsteking’ te bevestigen kan een arts aanvullend onderzoek laten doen. Hiermee wordt bedoeld laboratiumonderzoek (in dit geval bloedonderzoek) en beeldvormend onderzoek. Met beeldvormend onderzoek wordt bedoeld het maken van een röntgenfoto, CT-scan, MRI-scan, echoscopie etc.


Laboratoriumonderzoek

Bloedonderzoek bij voorhoofdsholteontsteking laat in veel gevallen een verhoogde bloedbezinking en een verhoogd C-reactive protein (CRP) zien. Ook kan het aantal witte bloedcellen in het bloed verhoogd zijn (medische term: leukocytose). Deze bevindingen zijn echter bij de meeste ontstekingen verhoogd waardoor ze geen belangrijke rol spelen bij het stellen van de diagnose. Er zijn eigenlijk geen laboratoriumbepalingen die specifiek geschikt zijn voor het aantonen van een voorhoofdsholteontsteking.


Beeldvormend onderzoek

Voor het bevestigen van de diagnose wordt beeldvormend onderzoek gebruikt. Een röntgenfoto van de schedel zal een zogenaamde ‘sluiering’ van de voorhoofdsholte(s) laten zien. Dat betekent dat de voorhoofdsholte wit in plaats van helder afbeeldt. Op een CT-scan of een MRI-scan zal zichtbaar zijn dat de de voorhoofdsholte gevuld is (met pus) terwijl een gezonde voorhoofdsholte leeg is. In de meeste gevallen zal het niet nodig zijn een CT-scan of een MRI-scan te maken om de diagnose te stellen.

 

Bron: Wikimedia
Bron: Wikimedia

 

 

Geef een reactie

Sluit Menu