Wat is een endoscopische sinusoperatie?

De endoscopische sinusoperatie is een kijkoperatie van de neusbijholten. Deze operatie wordt verricht door een KNO-arts. De KNO-arts kan bij deze operatie met een slangetje in de neusholte kijken en ter plekke verrichtingen doen.

Wanneer wordt een endoscopische sinusoperatie gedaan?

Een endoscopische sinusoperatie wordt gedaan bij mensen met een hardnekkige bijholteontsteking (chronische sinusitis). Dat betekent dat andere behandelingen – zoals stomen, neusdruppels en neussprays – niet hebben geholpen. Mensen die in aanmerking komen voor deze ingreep hebben meestal al langere tijd klachten.

Hoe gaat een endoscopische sinusoperatie in z’n werk?

Bij een endoscopische sinusoperatie wordt eerst de neusholte verdoofd. Dit gebeurt meestal met een spray in de neus en het inbrengen van watten met verdovend middel. Als de verdoving is ingewerkt zal de KNO-arts een slangetje via de neus in de neusholte inbrengen. Er word dus geen snede aangebracht en er zal geen litteken zijn bij deze ingreep.

Welke complicaties kunnen optreden?

Net als bij alle andere medische ingrepen kunnen ook bij een endoscopische sinusoperatie complicaties optreden. Zo kan er een bloeding of een infectie optreden. Ook kunnen tijdens de ingreep omliggende structuren worden aangeprikt, zoals bijvoorbeeld de oogkas. Door de verdoving zal na de operatie de reuk vaak tijdelijk verminderd zijn.

Geef een reactie

Sluit Menu