De medische naam voor hersenvliesontsteking is ‘MENINGITIS’

Hersenvliesontsteking is een ernstige aandoening waarbij de vliezen rondom de hersenen ontstoken zijn.

[wp_ad_camp_1]

Op het plaatje rechts zijn de hersenvliezen afgebeeld. Er zijn drie vliezen:

  • buitenste vlies = harde hersenvlies (Latijn: dura mater)
  • middelste vlies = spinnenvlies (Latijn: arachnoides)
  • binnenste vlies = zachte hersenvlies (Latijn: pia mater)

hersenvliesontsteking

Bron: Fort Collins

Oorzaken van hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking wordt meestal veroorzaak door een virus of een bacterie. Er wordt dan gesproken van een ‘virale meningitis’ of een ‘bacteriële meningitis’. Heel soms wordt een hersenvliesontsteking door een schimmel veroorzaakt.

Risicofactoren voor hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking zal vaak ontstaan bij mensen die om een of andere reden een verminderde weerstand hebben. Dat kan zijn vanwege een onderliggende ziekte, maar bijvoorbeeld ook door oververmoeidheid of door gebruik van afweeronderdrukkende geneesmiddelen of chemotherapie. In zo’n geval kunnen bacteriën of virussen makkelijker toeslaan en een infectie veroorzaken. De ontsteking van de hersenvliezen kan ontstaan doordat er in de buurt van de hersenen al een infectie is, bijvoorbeeld in de neusbijholten. Maar het is ook mogelijk dat de bacteriën via de bloedbaan bij de hersenvliezen komen.

[wp_ad_camp_2]

Symptomen van hersenvliesontsteking

Mensen met hersenvliesontsteking hebben vaak koorts en hoofdpijn en voelen zich flink ziek. In die zin onderscheidt hersenvliesontsteking zich niet van griep. Maar daarnaast komen bij hersenvliesontsteking symptomen voor ten gevolge van aantasting van de hersenen, zoals bijvoorbeeld verwardheid, sufheid of verlies van bewustzijn.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek zal de arts beoordelen of er sprake is van ‘nekstijfheid’. Nekstijfheid is iets anders dan een stijve nek. Bij nekstijfheid zal de patiënt als reflex de nekspieren aanspannen op het moment dat de arts probeert het hoofd te buigen. Door het buigen komt er namelijk spanning op de hersenvliezen te staan wat leidt tot heftige pijn indien de hersenvliezen ontstoken zijn. Nekstijfheid is een belangrijke aanwijzing voor het bestaan van hersenvliesontsteking. Artsen beschouwen dit als een alarmsignaal.

 

 

Geef een reactie

Sluit Menu