Wat zijn neusbijholten?

Neusbijholten zijn uitsparingen in de menselijke schedel. Ze worden ook ‘bijholten’ of met een medische term ‘sinussen’ genoemd.  Bijholten zijn, net als de neus, bekleed met slijmvlies. Zij worden geventileerd door de ingeademde lucht. Slijm uit de neusbijholten kan afvloeien naar de neusholte via een soort ‘drainage-gat’. Dit drainage-gat wordt wel ‘ostium’ genoemd. Via dit kannaal zijn de bijholten dus verbonden met de neus. Vandaar dat zij ook ‘neusbijholten’ worden genoemd. De menselijke schedel heeft acht sinussen, waarvan de voorhoofdsholte (de ‘sinus frontalis’) het hoogst gelegen is. Naast deze twee sinussen zijn er ook twee kaakholten, twee zeefbeenholten en twee wiggebeensholten. Zie afbeelding hieronder.

Bron: Wikipedia
Bron: Wikipedia

Op de afbeelding hierboven zijn de neusbijholten in kleur aangegeven:

  • Groen = Voorhoofdsholte (sinus frontalis)
  • Oranje = Kaakholte (sinus maxillaris)
  • Blauw = Zeefbeenholte (sinus ethmoïdalis)
  • Paars = Wiggebeenholte (sinus sphenoïdalis)

De functie van neusbijholten (sinussen)

In eerste instantie maken sinussen de schedelconstructie minder zwaar – een aanzienlijk overlevingsvoordeel. Omdat zij luchtcirculatie mogelijk maken, helpen de sinussen ook om de temperatuur (koeling) van de hersenen te regelen. Zij hebben tevens een functie bij de stemresonantie, de reuk en het bevochtigen van neus, keel en oor.

Wanneer ontstaat een neusbijholteontsteking?

Een ontsteking van één of meer neusbijholten kan ontstaan bij verkoudheid of allergie. Door de verkoudheid of de allergie (bijv. hooikoorts) zal het slijmvlies in de neusholte zwellen. Hierdoor raken de drainage-gaten van neusbijholten verstopt. Hierdoor kan het slijm niet meer afvloeien uit de neusbijholten. Het vorm zo een goed voedingsbodem voor virussen of bacteriën. Als deze micro-organismen zich snel vermenigvuldigen in de bijholten ontstaat een infectie. We spreken dan van een neusbijholteontsteking of ‘sinusitis’.

 

Geef een reactie

Sluit Menu