Voorhoofdsholteontsteking oorzaak

Een voorhoofdsholteontsteking is een ontsteking van één of beide voorhoofdsholten. De voorhoofdsholten zijn holle ruimtes in de schedel van het voorhoofd. Afvoerkanaaltjes verbinden de voorhoofdsholten met de neus. Door een verkoudheid kan het slijmvlies in de neus opzwellen, waardoor de kanaaltjes verstopt kunnen raken. Dit zorgt voor een ophoping van slijm in de voorhoofdsholten. In dit slijm zitten bacteriën, virussen en schimmels die een ontsteking aan het slijmvlies kunnen veroorzaken. Meestal ontstaat een voorhoofdsholteontsteking door een bacterie.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste bacteriën die voorhoofdsholteontsteking veroorzaken bij iedereen aanwezig zijn. Bij sommige mensen zal het afweersysteem sterker reageren op de bacteriën dan bij anderen. In dat geval kan een voorhoofdsholteontsteking ontstaan. Een voorhoofdsholteontsteking is dus NIET besmettelijk. De bacteriën die de voorhoofdsholteontsteking veroorzaakt zijn immers al aanwezig in de neusholte.

 

Verkoudheid en allergie

In de meeste gevallen begint een voorhoofdsholteontsteking met een verkoudheid, waarna een bacterie de kans krijgt om een infectie te veroorzaken. Het komt echter ook voor dat de voorhoofdsholteontsteking een gevolg is van een allergie. Zo kan hooikoorts ervoor zorgen dat de neus en de bijholten verstopt zijn, waardoor er een voorhoofdsholteontsteking kan ontstaan.

 

Neuspoliepen

Ook neuspoliepen kunnen de oorzaak zijn van verstopping van de afvoerkanaaltjes van de neusbijholten. Zo kan een neuspoliep ook een voorhoofdsholteontsteking veroorzaken.

 

Overige oorzaken van voorhoofdsholteontsteking

Naast bovengenoemde redenen zijn er nog zeldzame oorzaken van voorhoofdsholteontsteking. Zo kan bijvoorbeeld een ontsteking van het schedelbot (osteomyelitis) zich uitbreiden naar de voorhoofdsholte. Ook kan een tumor in de neusholte de afvoer van slijm uit de neusholten belemmeren en zo een neusbijholteontsteking veroorzaken.

Geef een reactie

Sluit Menu