Wat is een wiggebeenholteontsteking?

Een wiggebeenholteontsteking (sinusitis sfenoïdalis) is een zeldzame aandoening waarbij de neusbijholte die aan de achterkant van de neusholte ligt ontstoken is.

Ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen een acute vorm (acute sinusitis sfenoïdalis) en een chronische vorm (chronische sinusitis sfenoïdalis). Op de afbeelding hieronder is de wiggebeenholte te zien (Engels: ‘sphenoid sinus’). De wiggebeenholte ligt verder naar achteren dan de overige neusbijholten.

wiggebeenholteontsteking
Bron: Wikipedia

Diagnose wiggebeenholteontsteking

Een wiggebeenholteontsteking is moeilijker vast te stellen dan bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een voorhoofdsholteontsteking. Dat komt doordat een wiggebeenholtsteontsteking niet goed op een röntgenfoto vast te stellen is. Een KNO-arts zal bij het vermoeden van een wiggebeenholteontsteking meestal een zogenaamde endoscopie van de neusholte doen. Hierbij wordt een slangetje via de neus in de neusholte gebracht. De arts kan via het slangetje de neusholte bekijken. Bij de uitmonding van de wiggebeenholte in de neusholte is vaak pus of soms een uitpuilende poliep zichtbaar.

Behandeling van een wiggebeenholteontsteking

Een wiggebeenholteontsteking wordt meestal behandeld met neusdruppels en/of neussprays. Een enkele keer zal worden gekozen voor antibiotica of voor een operatie.

Complicaties wiggebeenholteontsteking

Een wiggebeenholteontsteking kan leiden tot trombose van de sinus cavernosus, een netwerk van bloedvaten onderaan de hersenen. Sinus cavernosus trombose is een gevaarlijke aandoening.


 

Geef een reactie

Sluit Menu